Opskrifter

Mange voksne og børn glædes i de kolde vintermåneder over aztekernes varme chokoladedrik. Nedenfor følger lidt historie og opskifter, som vi håber kan tjene som inspiration.

Historien bag opskriften

Columbus var den første, som bragte kakaobønner til Europa, men de blev ikke værdsat og indgik derfor ikke i den indledende samhandel med Sydamerika. Da spanieren Hernando Cortez sejlede til Mexico i 1517 blev han introduceret til en chokoladedrik hos aztekernes høvding Montezuma. Aztekernes chokolade indeholdt vand, kakaobønner, vanille, chili pebre og andre krydderier. Chokoladen blev tilberedt således at det fik en konsistens som honning. Montezuma drak altid sin kakao kold. Tilbage i Spanien blev varm chokolade dog hurtigt populært blandt adelen, og deres udgave indeholdt vand, vin og chili pebre.

Den følgende opskrift er en tilpasning af Antonio Colmero's opskrift fra 1631, og er den ældste, vi har kunnet finde. Den oprindelige tilberedning var på vand, men her foreslår vi mælk - simpelthen fordi det passer bedre til de europæiske smagsløg anno 2016. Sandsynligvis har aztekerne malet krydderierne efter ristningen og beholdt dem i drikken. Der hersker tvivl om sødemidlet, men aztekerne har givetvis haft både sukkerrør og honning til deres disposition. Det er dog sikkert, at aztekernes opskrift ikke har indeholdt kanel og nelliker, idet disse krydderier blev bragt til Sydamerika af europæerne. At dømme efter beskrivelserne og den mexicanske tradition for varm chokolade i dag, så har drikken formentlig også været meget koncentreret og er blevet serveret i ganske små glas.

  • 1/2 l letmælk eller vand (eller mindre, for at få en mere koncentreret drik)
  • 5 cm kanelstang
  • 2 hele nelliker
  • 2 cayennepeber eller anden stærk, tørret chili (eller brug friske, halverede chilier)
  • 1/4 tsk. anis frø
  • 1 dl kogende vand
  • 40 g Valrhona Cacao-masse, 100% kakaobønner (evt. 70% chokolade og så lidt mindre sødemiddel)
  • 2-3 spsk. honning, molasse-sukker eller rå rørsukker


Mælken sættes over i en gryde. Kanel-stangen knuses let og tørristes med de øvrige krydderier. Krydderierne overføres til mælken, hvor de skal trække 8-10 min. Kog lidt vand i en gryde stor nok til hele portionen. Hak chokoladen og pisk den i det kogende vand. Sluk for chokoladen. Smag på mælken: når den er skoldhed og tilpas kraftigt krydret, sies den gradvist over i chokoladen under piskning. Smag til med honning eller rørsukker. Pisk til det skummer og server den i små glas.

Chokolade Soufflé

400 g god chokolade (Manjari 64%), 100 g smør, 8 æg, 120 g sukker, 1 stang polynesisk vanille. Chokoladen smeltes, smør + vanille tilsættes. De 4 æggehvider piskes stive med sukkeret, og lidt af massen vendes i chokoladen. Derefter vendes de 8 æggeblommer i, og til sidst røres resten af æggehviderne i chokolademassen. 14 små ildfaste portionsforme pensles med lidt smeltet smør og chokolademassen fyldes i formene. Sættes på frost. Tages direkte ud fra frost og sættes i ovnen. Bages i ca. 20 min. ved 200° Serveres direkte fra ovnen. Gerne med Hindbærkompot.

​Kaffe og theforretningen Kronen

CVR: 36165863

Algade 17
9000 Aalborg

​Telefon: 98 12 04 10

E-mail: kronen-kaffe@mail.dk